2014. nov 15.

Cambarellus Diminutus törpe rák - TOP kedvenc

írta: Rák Farm
Cambarellus Diminutus törpe rák - TOP kedvenc

Mondhatni a TOP kedvenc. Biztosan sokat fogtok olvasni a blogomon ezekről a szépségekről. Magyar irodalom az interneten jelenleg nem igazán, vagy inkább abszolút nem található külföldi oldalakon lehet róluk olvasni többet.

Nekem 2 csapatot sikerült elsőre szereznem az egyiket Szlovákiából, a másikat Németországból. Magyarországon nem igazán, vagy csak elvétve, ritkán beszerezhetőek.

Cambarellus diminutus valóban törpe rák, a felnőtt példányok mérete 2-2,5 cm. Ezzel a mérettel - egyes források szerint - elnyerte a legkisebb édesvízi ollós rá címet. 

A Egyesült Államok déli feléről származnak, főleg Alabama és Mississippi államokból. Szín tekintetében általában barna foltos, ritkán csíkos, esetleg kék, bár ezt a színváltozatot nem igazán sikerült még stabilizálni. Az állatok többnyire szürkületben és éjszaka aktívak - bár nálam nappal is azok - és mint a legtöbb rák, mindenevők.

Cambarellus diminutus nem csak egy rendkívül lenyűgöző akvárium lakó, hanem "igénytelen is", hiszen nincsenek túl nagy elvárásai sem a hőmérséklettel, sem a keménységgel kapcsolatban.

A fajon belüli agresszió abszolút nem hangsúlyos - lényegesen kisebb mint pl. a narancs törperákoknál (CPO) - , mindaddig ameddig megfelelő méretű helyen tartjuk Őket. Szállításkor - mivel kis helyen vannak - érdemes külön szállítódobozba rakni. Társas akváriumban, a többi lakóval teljesen békésen megvannak, egy kis ismerkedés után megszokják egymást. 

Különböző források ajánlása szerint 15 és 25 °C között tartható, de gyakran említik a szobahőmérsékletet, í]y a 22 °C körüli hőmérséklet ideális lehet.

Nagyon fontos a sikeres tenyésztéshez a rendszeres vízcsere. Először is, higiéniai okokból, másrészt elősegíti a növekedést és a vedlést a kis rákoknál. Személy szerint a Cambarellus diminutus tenyészpároknál, a vizet hetente cserélem, 30-40%-ot. Fontos, hogy a hőmérséklet-különbség a cserevíznél maximum 2-3 °C eltérés legyen, illetve a víz kémiája azonos legyen.

Az etetése legyen változatos, szeretik az élő eleséget is, főként a vörösszúnyog lárvát és a tubifexet kedvelik. Ezen kívül felváltva kapják a tápokat, többek között a JBL NovoPrawn.t, NovoCrabs-t, Sera Crab Natural-t, Tropica shrop stick-et, a kertből pedig (vegyszermentes) spenótot, sóskát, pitypang levelet, lóherét, répát.

Alapvetően ideális helyzet az, ha külön számukra berendezett akváriumban tartjuk Őket Főként, mivel az eledelük szinte azonos számos halfajjal, így nehezebben tudnak élelemhez jutni. Természetesen ettől függetlenül tartható együtt társas akvárium lakóival, akár növényes akváriumban is, hiszem a növényeket egyáltalán nem bántják. A törpe rák tartható együtt garnélával is.

Cambarellus diminutus - adatai:
* Ajánlott minimum akvárium méret: 30L (3-5 db)
* Hőmérséklet 15-25 °C
* PH-értéke körülbelül 7,5-8,0 
* Keménység: 10-20 NK
* Vízcsere: hetente 30%

 

Szólj hozzá

Cambarellus Diminutus Törpe Rák